Positieve Gezondheid – Inspiratie april 2023

Inspiratie uit de domeinen van Positieve Gezondheid!

Merita van Mook – Kenniscentrum Positieve Gezondheid TVN Zorgt


 

In deze nieuwsbrief vind je voor het eerst nóg meer inspiratie vanuit de visie Positieve Gezondheid. Als vanouds natuurlijk eerst voor jezelf als professional. Deze keer ook informatie die je kunt gebruiken in achtereenvolgend de begeleiding van mantelzorgers en van cliënten! 

 

 

Mentaal Welbevinden 

– Kies de tool of therapie die bij jou past en ga aan de slag met deze online oefeningen en cursussen die je ondersteunen bij je mentale ‘welbevinden’.– Wandelen, schrijven, inspirerende ondersteuning door Mantelzorg Nijmegen.– Het actiewiel helpt mensen aan een besluit dat leidt tot haalbare acties. Het bestaat uit vijf stappen die je met iemand doorneemt.

 

Dagelijks functioneren 

– Toch fijn om te weten; aftakeling komt later dan gedacht– Senioren die op een wachtlijst staan, kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opruimen van spullen. “Daar is nog maar weinig tijd voor als er daadwerkelijk plaats is”.– Kansen voor eigen regie en zingeving.

Meedoen 

– Is het de voeding of het gezellig samen eten? Of de combinatie?– Ook een oplossing voor (overbelaste) mantelzorgers?– Maak mensen met dementie weer mens.

Zingeving 

– Wandelroutes op een rij. Want waar ervaar je de ontluikende lente beter dan in de natuur?– De behoefte aan gemeenschappelijke woonvormen groeit, ieder jaar komen er nieuwe woongemeenschappen bij– Dit is dus ook mogelijk; ondanks de dementie zingt Hans de Matthaus Passion.

Lichaamsfuncties 

– De kracht van het burgercollectief.  – Om deze tips –indien aan de orde- aan een mantelzorger te kunnen meegeven, kun je ze zelf eerst uitproberen.– Een alternatief dat cliënten, familie en zorgverleners beter past.– Allerlei vormen van kunst ondersteunen bij ziekte, levensvragen, angsten.

Kwaliteit van Leven 

– De drang om spullen te kopen, blijkt te zijn aangeleerd. Goede nieuws is dus dat je dat ook weer kunt afleren.– “Slapend sterven om angst weg te nemen”, Om cliënten in een eerder stadium zinvolle ondersteuning te bieden.

 

 

Alle goeds voor dit voorjaar gewenst!

Kenniscentrum Positieve gezondheid TVN zorgt

Aanbevolen berichten