TVN Zorgt met Positieve Gezondheid in De Brug

TVN Zorgt stond onlangs in De Brug met een artikel over Positieve Gezondheid. Hieronder kunt u de tekst van dit artikel lezen.


Positieve gezondheid en zingeving

Waar kom je de deur voor uit? ‘Positieve gezondheid’ is een beweging in Nederland waarin betekenisvol leven centraal staat. Bij positieve gezondheid ligt de focus op wat de mens plezierig vindt, goed kan en activeert, in plaats van wat iemand niet kan, ziekte of het voorkomen van risico’s. Zingeving is hierbij belangrijk. Wat wil iemand in het leven, wat geeft energie, wat zijn de behoeften in welzijn en zorg? Zo kunnen ouderen zoveel mogelijk zelf de regie houden over hun leven, met alle uitdagingen die daarbij horen.

Op 10 oktober 2019 gingen ouderen van de Klankbordgroep van Netwerk 100 in gesprek over deze kijk op ouder worden. De Klankbordgroep is een groep ouderen die hun ervaringen en meningen op belangrijke thema’s delen. Ze doen dit gevraagd en ongevraagd en hebben allemaal een andere achtergrond. In de Klankbordgroep zijn altijd nieuwe leden welkom.

Serieus genomen

Merita van Mook – wijkverpleegkundige TVN Zorgt en expert op het gebied van positieve gezondheid – hield een introductie op het thema. Ze vertelde: “Als wijkverpleegkundige wil ik graag met ouderen praten over wat ze positief vinden: wat gaat goed? In plaats van alleen aandacht te besteden aan ziekte en beperking.” Ouderen van de Klankbordgroep vinden dat een fijne insteek: “Deze benadering neemt je serieus. Stel dat een professional mij op deze manier zou benaderen met voorstellen om gezonder te leven? Dan zou ik wel mee willen werken.”

Zelf beslissen

“De belangrijkste conclusie is dat deze manier van denken je als oudere kan helpen om erover na te denken wat je zin en plezier geeft, óók als ik ziek ben of afhankelijk van anderen. En het kan inzicht geven met wie ik daarover kan praten en nadenken, zodanig dat ik zoveel mogelijk zelf beslis.” De uitkomst van de gesprekken wordt meegenomen naar de 16 welzijns-, zorg- en onderwijsorganisaties in Netwerk 100. Deze organisaties in Zuid-Gelderland denken samen met ouderen na over nieuwe vormen van zorg en welzijn. Doel: het welzijn van ouderen te verbeteren. Meer informatie vindt u op de website www.netwerk100.nl

Klik hier voor meer informatie over Positieve gezondheid bij TVN Zorgt.

 

 

Aanbevolen berichten